A A

Jeu de Boules

jeu 1

 Zolang het kan spelen we

Iedere maandagmorgen Jeu de Boules op de baan bij Het Gasthoes.

We spelen van 9.30 – 11.30 uur op maandag
inlichtingen : Annie Weijs tel: 077 – 3986172

jeu 2

 ook op vrijdagmiddag wordt er gespeeld van 13.30 – 15.30 uur

Als we in Nederland over Jeu de Boules spreken, bedoelen we eigenlijk Petanque. Petanque is de Provençaalse variant van jeu de boules, hoewel beide termen vaak als synoniemen worden gebruikt. In deze tekst blijven we spreken van Jeu de Boules.

Jeu de Boules kan individueel worden gespeeld, maar ook in teams van twee spelers (doublette) of drie spelers (triplette). De triplette vorm wordt internationaal als de belangrijkste variant beschouwd.. Jeu de boules omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Voor het spelen van het spel is weinig of geen uitrusting en infrastructuur nodig; het is eenvoudig van opzet, en de nadruk ligt op behendigheid in plaats van op fysieke kracht.

Het de bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (de but of cochonnet) te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter. Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of (grof) grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers

MENU