A A

Joost Emonts ouderen adviseur over eenzaamheid

Post 15 of 17

Eenzaamheid

2020 Samen tegen eenzaamheid en nog veel meer

Eenzaamheid. 

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of verlaten, het is een gevoel van leegte, verdriet en soms van angst. Je voelt je niet verbonden met de wereld en met andere mensen om je heen. Het is een persoonlijke beleving. Iemand met weinig contacten hoeft niet per se eenzaam te zijn, terwijl iemand met veel mensen om zich heen, zich toch eenzaam kan voelen. Je bent pas eenzaam als je het gemis aan relaties of contacten als negatief ervaart. Het is iets wat je alleen zelf ervaart. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien niet hoe graag je goede en betekenisvolle relaties met een partner, familie of vrienden wilt. Dit maakt dat eenzaamheid zo ontzettend moeilijk is in te schatten.  

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem en treft veel Nederlanders direct in hun welzijn. Eenzaamheid is vaak geen persoonlijk falen. Je hoeft je er ook niet voor te schamen, je mag best naar voren treden en vertellen dat je eenzaam bent. We moeten als medemens af van de gezegden, ja dat is iemand die je nooit ziet en die bemoeit zich nergens mee,  je kunt je ook pro actief opstellen en juist die mens opzoeken. Als je tot de ontdekking komt dat mensen in je omgeving als het ware buiten een groep vallen, probeer hen daar dan bij te betrekken. Hier ligt een mooie opdracht voor onze KBO-leden. Kijk eens goed om je heen binnen de eigen vereniging, vraag eens iemand die alleen is om mee te gaan naar een activiteit en sluit je niet met je eigen groepje af voor anderen. Want ooit kan er een dag komen dat ook jij er alleen voor staat en wat is het dan fijn als er andere mensen zijn die jou de hand toereiken en je uitnodigen om er ook bij te horen. 

 

Joost Emonts,                                                                                                    Ouderenadviseur KBO afdeling Horst

Ouderenadviseur (OA)

Voor al uw vragen op het gebied van ouderenzorg

Joost Emonts

U kunt mij bereiken op mijn mobiele nummer: 06-22631201.

Wanneer u uw vraag liever per e-mail aan mij toestuurt mag dat natuurlijk ook.

joost Emonts

Mijn e-mailadres is: joostemonts@hotmail.com

MENU